De impact van megatech

De opkomst van megatech heeft een enorme impact gehad op ons dagelijks leven. Denk maar aan alle geconnecteerde diensten die zij voorzien, de toegankelijkheid van technologie voor het brede publiek en vooral de gebruiksvriendelijkheid die zij naar enterprise technologieën hebben gebracht. De invloed van megatech schept hoge verwachtingen bij eindgebruikers op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en connectiviteit van technologieën, waaronder software en hardware voor toegangscontrole.

Key Takeaways

  • Megatech brengt enterprise technologie naar het brede publiek
  • Megatech introduceert SaaS
  • Megatech consolideert verschillende technologieën onder één egzamelijk platform

Wat is megatech?

Megatech is een term die gebruikt wordt om een selecte groep van zeer grote, machtige en invloedrijke technologiebedrijven te beschrijven. Deze bedrijven opereren wereldwijd en hebben een aanzienlijke impact op de economie, de samenleving en de technologie.

Kenmerken van Megatech Bedrijven

 

  • Grootte: Megatech bedrijven hebben een enorme omzet, winst en marktaandeel.
  • Invloed: Ze hebben een grote impact op de economie, de samenleving en de technologie. Hun invloed reikt verder dan alleen de zakelijke wereld.
  • Innovatie: Ze zijn leiders in innovatie en disruptieve technologieën. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om de wereld te veranderen.
  • Globalisering: Ze opereren op een wereldwijde schaal en hebben een wereldwijde impact. Hun producten en diensten zijn overal ter wereld te vinden.
  • Diversificatie: Vaak bieden ze een breed scala aan producten en diensten aan. Dit stelt hen in staat om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en hun klanten beter van dienst te zijn.

De opkomst van AI

De drie grote spelers op het gebied van AI zijn Microsoft, Amazon en Google. Deze bedrijven zijn toonaangevend in het ontwikkelen van hun eigen AI-modellen en maken deze beschikbaar in hun volledige productaanbod. Onlangs heeft Microsoft Copilot gelanceerd voor alle Office-apps, terwijl Google binnenkort Gemini zal lanceren en Amazon al geruime tijd Alexa gebruikt in hun beveiligingsproducten. Specifiek voor toegangscontrole maken Google en Amazon gebruik van AI om personen, dieren en andere objecten te identificeren, maar bieden ze ook de mogelijkheid om geluiden te interpreteren.

Dankzij megatech is de toegang tot AI nu zeer laagdrempelig, maar laten we niet vergeten dat deze bedrijven beschikken over de nodige architectuur om dit mogelijk te maken. Aan de andere kant zijn er gespecialiseerde serviceproviders die ook met AI aan de slag gaan, maar niet over dezelfde architectuur of teams beschikken om vergelijkbare functies te implementeren. Megatech schept verwachtingspatronen die enkel ingevuld kunnen worden door andere megatechbedrijven, maar drijven ook de verwachtingen op van eindgebruikers voor serviceproviders van gespecialiseerde serviceproviders voor enterprise oplossingen.

Plug en play gecombineerd met gebruiksvriendelijkheid

Bedrijven als Amazon en Google hebben ecosystemen ontwikkeld die niet alleen gebruiksvriendelijk zijn, maar ook plug-and-play functionaliteit bieden. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de Ring-productlijn van Amazon en Nest van Google. Deze ecosystemen bieden slimme camera's, alarmen en deurbellen in één systeem dat volledig kan worden geïntegreerd in een app en het volledige ecosysteem voor het huis. Het beste van alles is dat hun producten geen professionele installatie vereisen, maar een eenvoudige installatie, superieure connectiviteit en gemakkelijke configuratie bieden.

De opkomst van standaarden, zoals Matter, zorgt ervoor dat producten van verschillende producenten met elkaar kunnen communiceren onder één interface. Centraal staat een home hub of app waarmee de eindgebruiker zijn smart home security kan beheren. Dit maakt het mogelijk om verschillende slimme apparaten te integreren en te bedienen met één app. Andere producenten van smart home security, zoals Yuki voor slimme sloten of Tapo voor camera's, sensoren en andere smart home oplossingen, haken ook in op de bestaande systemen van megatech. Door integraties te voorzien met hun ecosysteem spelen ze in op een grote markt, bieden ze een vergelijkbare gebruikerservaring en kunnen ze hun prijzen drukken om de eindconsument aan te spreken. Dit zorgt voor meer keuze voor de consument en meer concurrentie in de markt.

Megatech legt de lat hoger

Door continue hun eigen ecosystemen te voorzien van nieuwe features, betere interfaces en een betere gebruikerservaring leggen megatech bedrijven de lat steeds hoger. Bedrijven die oplossingen voorzien voor enterprise bedrijven of kmo's moeten volgen, omdat de verwachtingen van de klant zich aligneren met de consumentgerichte producten die beschikbaar zijn op de markt. Innovatie en gebruiksvriendelijkheid worden door megatech afgedwongen in andere bedrijven aan een snelheid die ervoor veel lager lag.

to top
close