Alomvattend securitymanagement als basis voor je AEO-certificaat

Het AEO-certificaat of ‘Authorised Economic Operator’-certificaat wordt uitgereikt door de douane in naam de van de overheid. Bedrijven die in het bezit zijn van zo’n certificaat worden gezien als veilig en betrouwbaar en dat brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo krijg je met het certificaat voorrang in de haven, duren de controles minder lang – wat de doorgang versnelt – en kun je als bedrijf dus ook snellere leveringen garanderen. Het certificaat geeft je bedrijf dus een goede reputatie, want behalve betrouwbaar ga je ook nog eens erg efficiënt te werk. Het is met andere woorden zeker de moeite waard om het certificaat te behalen. Hier ontdek je hoe een alomvattend securitymanagement daartoe kan bijdragen.

Een securitymanagement dat past bij je bedrijf

Als je door een goed securitymanagement je AEO-certificaat behaalt, dan is dat uiteraard mooi meegenomen, maar het dient in de eerste plaats natuurlijk vooral om je bedrijf te beveiligen. Daarom is het nuttig om uitgebreid na te gaan wat de precieze veiligheidsvereisten zijn, waar je als bedrijf nood aan hebt en hoe dat valt te implementeren zonder de vlotte organisatie in het gedrang te brengen. Een security audit brengt in elk geval raad.

Toegangscontrole en bezoekersregistratie

Een belangrijk onderdeel van je beveiliging is bezoekersregistratie en toegangscontrole. Daarbij kun je kiezen voor toegangscontrole met badges of aan de hand van biometrie. Uiteraard is een combinatie van beide ook mogelijk. Behalve de toegang kun je nog locaties en gebouwen op het bedrijventerrein apart afsluiten en extra beveiligen. Zo is het mogelijk om per gebouw of locatie verschillende toegangsrechten toe te wijzen of te deactiveren. Verder geeft een logging-systeem je de mogelijkheid om na te gaan wie er waar aanwezig was en wanneer.

Bezoekersregistratie geeft je dan weer een zicht op wie er zich allemaal op het bedrijventerrein bevindt. Tot slot kunnen bepaalde toegangsrechten ook tijdelijk aan bezoekers worden toegewezen.

Camerabewaking voor extra veiligheid

Naast toegangscontrole en bezoekersregistratie kun je je securitymanagement nog aanvullen met camerabewaking op kritieke locaties.

Integratie met andere systemen

Om je beveiliging volledig waterdicht en dus AEO-proof te maken, kun je ervoor kiezen om al je beveiligingssystemen met elkaar te integreren. Zo komen alle gegevens samen in een centrale hub en bewaar je dus steeds het overzicht. Bovendien zijn de systemen op die manier gesynchroniseerd, waardoor ze perfect op elkaar zijn afgestemd. Bij problemen kun je daardoor snel én juist handelen. Detecteert een van je camera’s bijvoorbeeld een ongewone beweging bij de buitendeuren? Dan initieert het systeem een alarmsignaal en treedt de safety workflow automatisch in werking.

to top
close